Как да изберем SUP

Как да изберем SUP
26 март 2022

Тук ще намерите информация за различните видове SUP-ове, както и съвети, които ще ви помогнат да изберете сами бордът, който е най-подходящ за вас. 

 

Видове - според формата:

Формата на SUP борда има основно влияние и значение за движението му по водата. Две са основните форми, но съществуват и комбинации (хибриди) между тях. Хибридните модели са опит да се съвместят най-добрите качества на двете основни форми и са подходящи за универсална употреба и начинаещи ездачи. 

 

- Заоблен SUP  - Това е най-популярният и често използван падълборд. Има заоблена предна част, която го прави лесен за управление и маневриране. 

- Остър SUP - Има изострен връх, който му позволява по-бързо и леко движение във водата. Тези бордове са по-бързи от заоблените, но са по-трудни за управление. Подходящи са за гребане на по-дълги разстояния.

 

Видове - според предназначението:

- Allround SUP - Обикновено това са по-заоблени и по-широки бордове, подходящи както за начинаещи, така и за напреднали. Те са предвидени за универсална употреба, предимно в по-спокойни и бавни води. Характеризират се с добра стабилност и маневреност, но с по-малка скорост на движение във водата.

- Touring SUP - Към момента това са може би най-популярните бордове. Те са широки, със заострен връх. Относително стабилни са във водата и са подходящи за начинаещи и напреднали гребци. Заостреният им връх ги прави малко по-бързи от Allround моделите. 

- Race SUP - Със заострен връх, но също и със стеснена задна част. Този вид бордове е подходящ само за напреднали, тъй като стабилността му е по-малка и са трудни за маневриране. Не се препоръчва за начинаещи. Race бордовете достигат най-висока скорост на плаване по водата. 

 

Съществуват и други видове SUP-ове, на които сега няма да се спрем по-подробно. Това са бордове за риболов, за уиндсърф, за йога, детски, както и големи бордове за няколко човека.

 

Как да избера?

Знаейки собственото си ниво на напредналост, първото нещо, което трябва да изберем е вида на борда, който искаме.

След това трябва да съобразим неговият размер. Това става, като подробно се запознаем с препоръките на различните размери относно капацитет на натоварване на борда, препоръчително тегло на ездача и препоръчителната височина на ездача. Дебелината на борда също е от значение. Бордовете с 15 см дебелина са подходящи за по-тежки хора. Тези от 10 см. са по-подходящи за леки хора (обикновено жени и деца). При качване на тежък човек върху борд с 10 см. дебелина има опасност от огъване под тежестта на ездача.

Съобразете теглото и ръста си с борда или се консултирайте с наш специалист, кое е подходящо за вас. Правилният избор е ключът към удоволствието от приключението, както и е важен фактор за безопасността по време на плаване.

 

Gladiator PRO и ELITE СПЕЧЕЛИХА в директен сравнителен тест "Improver Allround iSUP" в категория Allround надуваеми SUP бордове за своите ценови класове на SUPboarder Mag

прочети още

Като екип от страстни падълбордисти, ние от GLADIATOR и sup-sports.eu сме тук, за да ви подкрепим и да ви вдъхновим за вашите бъдещи SUP приключения.

прочети още

Купих си първия SUP, за да мога да карам по река Камчия. Това беше първоначалната ми идея и визията за моите падълборд приключения. Най-после успях да осъществя и това.

прочети още

Най-после се осъществи дългоочаквания преход по река Караагач (Китенска река) и знаете ли ..?! Беше вълнуващо!

прочети още

Athomebg.eu за Gladiator SUP Bulgaria: Ако търсите чудесен начин да прекарате свободното си време с приятелите си, то SUP бордовете са точно за вас. Заедно с нашите приятели от Athomebg.eu ще ви разкажем как със Sup бордовете може да си осигурите забавни и неповторими летни емоции.

прочети още

Кратко любителско видео, което показва как да поставите перката на своя надуваем GLADIATOR SUP

прочети още