Как да изберем SUP

Как да изберем SUP
26 март 2022

 

 

Тук ще намерите информация за различните видове SUP-ове, както и съвети, които ще ви помогнат да изберете сами бордът, който е най-подходящ за вас. 

 

SUP бордовете (Stand-Up Paddleboards) са съвременни водни съоръжения, които се използват от спортисти и любители на водните спортове, за да извършват различни дейности на открито море, езера или реки. В зависимост от формата и предназначението им, SUP бордовете се делят на няколко основни категории.

 

Видове - според формата:

 • Заоблен SUP борд - Този вид SUP (падълборд) борд е най-разпространеният и популярен тип. Предната му част е заоблена, което го прави изключително маневрен и удобен за управление. Тези бордове са идеални за начинаещи или за хора, които искат да се забавляват във водата, без да търсят висока скорост.

 • Остър SUP борд - Острият SUP борд е дизайнерски разработка, която предлага по-бързо и леко движение във водата. Тези бордове са подходящи за спортисти, които искат да се състезават или да плават на по-големи разстояния. Острият SUP борд може да бъде по-труден за управление, особено за начинаещи, поради по-малката стабилност.

 • Хибриден SUP борд - Хибридните SUP бордове представляват комбинация между заоблен и остър дизайн, което ги прави универсални и подходящи за всякакъв вид дейности във водата. Те са изключително маневрени, бързи и устойчиви на вълните, което ги прави подходящи за спортисти и професионалисти в областта на SUP бордовете.

 

Видове - според предназначението:

- Allround SUP - Обикновено това са по-заоблени и по-широки бордове, подходящи както за начинаещи, така и за напреднали. Те са предвидени за универсална употреба, предимно в по-спокойни и бавни води. Характеризират се с добра стабилност и маневреност, но с по-малка скорост на движение във водата.

Ето някои от нашите предложения за Allround SUP падълбордове: 

 

Надуваем SUP Gladiator Pro 10'8"

 

Надуваем SUP Gladiator Origin 10'8" SC

 

ADVENTUM 10'8 TEAL

 

Надуваем SUP Gladiator ELITE 11'6"

 

 

- Touring SUP - Към момента това са може би най-популярните бордове. Те са широки, със заострен връх. Относително стабилни са във водата и са подходящи за начинаещи и напреднали гребци. Заостреният им връх ги прави малко по-бързи от Allround моделите. 

Ето нашите предложения за Touring SUP падълбордове:

 

Надуваем SUP Gladiator Origin 12'6" T SC

 

Надуваеми SUP Gladiator PRO - Touring модели

 

Надуваем SUP Gladiator ELITE 12'6" T

 

 

- Race SUP - Със заострен връх, но също и със стеснена задна част. Този вид бордове е подходящ само за напреднали, тъй като стабилността му е по-малка и са трудни за маневриране. Не се препоръчва за начинаещи. Race бордовете достигат най-висока скорост на плаване по водата. 

Ето нашите предложения за Race SUP падълбордове:

 

Надуваем SUP Gladiator ELITE 14' T

 

Надуваем SUP Gladiator ELITE 14'0"S RACE

 

 

- Yoga SUP бордове Тези бордове са специално създадени за практикуване на йога върху водата. Те са обикновено по-широки и по-устойчиви, което ги прави по-удобни за балансиране по време на йога позиции върху водата.

Вижте нашето предложение:

 

Надуваем SUP Gladiator Pro 10'8"

 

 

Съществуват и други видове SUP-ове, на които сега няма да се спрем по-подробно. Това са бордове за риболов, за уиндсърф, детски, както и големи бордове за няколко човека.

 

Как да избера?

Изборът на най-подходящия SUP борд зависи от редица фактори, като вашият опит в карането на SUP, вашата физическа форма, вашият начин на използване на борда, условията на водата, където ще го използвате и др. Ето няколко въпроса, които може да си зададете, за да изберете подходящия SUP борд:

 • Какъв е моят опит в SUP бординга? - Ако сте начинаещ, можете да изберете широк и стабилен борд, който е по-лесен за балансиране. Ако сте напреднал, можете да се насочите към по-тесен и по-бърз борд, който изисква повече баланс и управление.

 • Каква е моята физическа форма? - Ако сте по-тежък, може да изберете по-голям борд с по- голяма товароносимост, докато ако сте по-лек, може да се насочите към по-малък борд.

 • Как ще използвам SUP борда? - Ако искате да използвате SUP борда за каране на вълни, ще ви трябва по-тесен и по-бърз борд. Ако искате да използвате SUP борда за езеро или река, можете да изберете по-широк и по-стабилен борд.

 • Какви са условията на водата, където ще използвате SUP борда? - Ако искате да използвате SUP борда във ветровити условия, може да изберете по-тежък борд, който е по-стабилен и лесен за управление. Ако искате да използвате SUP борда за преминаване на по-дълги разстояния, можете да изберете по-дълъг и по-бърз борд.

 • Какъв е моят бюджет? - Цената на SUP бордовете може да варира значително в зависимост от размера, качеството и марката. Преди да изберете SUP борда, трябва да определите колко сте готови да платите.

 

След като сте решили какъв SUP борд ви трябва спрямо вашите нужди и опит, може да започнете да търсите конкретни модели. Ето няколко съвета за избор на подходящ SUP борд:

 • Разгледайте различните модели - Има много марки и модели SUP бордове на пазара, като всеки от тях има свои специфики, качество, размери и цени. Изберете марка и модел, който съответства на вашите нужди и бюджет.

 • Размерът е важен - Размерът на SUP борда е много важен при избора. Това зависи от това какви са ви намеренията и физическите ви характеристики. Ако сте начинаещ или тежите повече, ще ви трябва по-голям борд, за да имате повече стабилност. Ако сте по-опитен и искате да се насладите на по-бързи и маневрени SUP бордове, ще трябва да изберете по-малък размер. Обикновено към спецификите на всеки падълборд има описание на ръста и теглото, за които е подходящ.  Това е важна информация, която не бива да пренебрегвате.

 • Подходяща форма - В зависимост от вашите нужди и предпочитания, формата на SUP борда може да бъде различна. Широките и кръгли бордове са по-стабилни и подходящи за начинаещи или за каране на къси разстояния. Дългите и по-тесни бордове са по-бързи и маневрени и са подходящи за опитни райдъри или за дълги дистанции.

 • Материал - SUP бордовете могат да бъдат направени от различни материали и технологии на изработка. 

 

Съобразете теглото и ръста си с борда или се консултирайте с наш специалист, кое е подходящо за вас. Правилният избор е ключът към удоволствието от приключението, както и е важен фактор за безопасността по време на плаване.

 

Gladiator PRO и ELITE СПЕЧЕЛИХА в директен сравнителен тест "Improver Allround iSUP" в категория Allround надуваеми SUP бордове за своите ценови класове на SUPboarder Mag

прочети още

Като екип от страстни падълбордисти, ние от GLADIATOR и sup-sports.eu сме тук, за да ви подкрепим и да ви вдъхновим за вашите бъдещи SUP приключения.

прочети още

Купих си първия SUP, за да мога да карам по река Камчия. Това беше първоначалната ми идея и визията за моите падълборд приключения. Най-после успях да осъществя и това.

прочети още

Най-после се осъществи дългоочаквания преход по река Караагач (Китенска река) и знаете ли ..?! Беше вълнуващо!

прочети още

Athomebg.eu за Gladiator SUP Bulgaria: Ако търсите чудесен начин да прекарате свободното си време с приятелите си, то SUP бордовете са точно за вас. Заедно с нашите приятели от Athomebg.eu ще ви разкажем как със Sup бордовете може да си осигурите забавни и неповторими летни емоции.

прочети още

Кратко любителско видео, което показва как да поставите перката на своя надуваем GLADIATOR SUP

прочети още